طرح های پژوهشی و نقشآفرینی موثر نهاد در توسعه جامعه ایرانی
رحمتالله فتاحی از داوران مرحله حضوری فراخوان طرحهای پژوهشی نهاد، گفت: این حرکت نشان از دغدغه نهاد برای شناسایی مسائل خود به صورت علمی و یافتن پاسخهای علمی برای آن است تا نقشآفرینی بهتری در توسعه جامعه ایرانی داشته باشد.
به گزارش پایکاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، طرح ارسال پیشنهادههای پژوهشی به نهاد کتابخانههای عمومی کشور که پس از چند ماه تلاش مقدماتی (در مسألهیابی، نیازسنجی، اولویتبندی، تخصیص اعتبار، تمهید سازوکار) فراخوان داد، با استقبال گسترده جامعه علمی از مراکز پژوهشی مختلف به ارائه ۸۶ پیشنهادۀ پژوهشی از ۴۰ دانشگاه، پژوهشگاه، شرکت دانشبنیان، انجمن علمی و پژوهشگر منفرد منجر شد.
این پیشنهادهها پس از طیّ دورهای ده روزه، در مرحله اول داوری در چهار بخش بررسی و ارزیابی شدند که بر این اساس از مجموعه امتیازات داوری «استادان دانشگاهی»، «داوران حرفهای» (تجربی) و «ادارات کل مربوطه در نهاد» به لحاظ محتوا و روش با قید حفظ محرمانگی اسامی صاحبان پیشنهادهها، و در ادامه امتیازات حاصل شده از بررسی تجربه، توانایی و سوابق ارائه دهندگان پیشنهادها در «اداره پژوهش نهاد»، ۲۵ پیشنهاده در ۱۲ عنوان موضوعی(RFP) به مرحله داوری حضوری راه پیدا کردند که طی روزهای ۲۶ و ۲۷ دی ماه و همچنین یکم بهمن ماه مورد ارزیابی نهایی قرار گرفتند.
رحمت الله فتاحی، استاد رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در دانشگاه فردوسی مشهد و از داوران مرحله حضوری این طرح، گفت: بسیار خوشحال هستیم که نهاد با رویکردی علمی وارد عرصه پژوهش شده و به خصوص از این بابت خوشحال هستیم که این پیشنهادهها طی یک فراخوان عمومی دریافت شده، تا افراد علاقهمند و دارای تجربه در این عرصه پژوهشی بر اساس RFP های مطرح شده از سوی نهاد، پیشنهادههای خود را ارائه دهند.
وی افزود: خوشبختانه علیرغم اینکه به دلیل محدودیت زمانی در انتشار فراخوان ممکن است برخی دانشگاهها این فراخوان را ندیده باشند، اما دانشگاههای بسیاری در این فراخوان شرکت کردند. در مورد برخی طرحها تعداد مجریانی که از شهرستانها شرکت کرده بودند نیز تعداد قابل توجهی بود، به خصوص درباره طرحهایی که توسط مجریان بومی با داشتن تجربه و آگاهی درباره اقوام کرد، آذری، بلوچ و عرب ارائه شده بود.
استاد رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در دانشگاه فردوسی مشهد درباره داوری مرحله اول توضیح داد: داوری آثار دریافت شده در یک فرایند علمی و روشمند قرار گرفت و طی آن پیشنهادههایی که منطبق با هدفهای نهاد نبودند کنار گذاشته شدند و پیشنهادههایی که این ظرفیت را داشتند بر اساس پیشنهادات داوران اصلاح شدند و با بازبینی مجدد داوران در نهایت تعداد ۲۵ پیشنهاده در مرحله داوری نهایی به صورت حضوری مورد ارزیابی قرار گرفتند.
رویکرد ما داوران در جلسات دفاع از پیشنهادهها ارائه پیشنهادهای عملی برای کمک به مجریان برای شناسایی و برطرف نقاط مبهم یا ضعیف در آثار ارائه شده است. حتی با رویکری سازنده پیشنهاد دادیم که برخی مجریان میتوانند از همکاران دیگری برای استفاده از دانش و تجربیات آنها به منظور قویتر شدن و علمیتر شده طرحها خود استفاده کنند. حتی به نهاد نیز این پیشنهاد را ارائه دادیم که برای هر طرح برگزیده هم یک ناظر قوی و با تجربه انتخاب شود تا از همان ابتدا گام به گام این فرایند را کنترل کنند.
وی تصریح کرد: به طور کلی این حرکت نشان از دغدغه نهاد برای شناسایی مسائل خود به صورت علمی و یافتن پاسخهای علمی برای آن است. ما نیز به عنوان داور تلاش کردیم آثار انتخاب شده از کیفیتهای لازم برخوردار باشند و به تحقق اهداف نهاد کمک کند تا نهاد کتابخانههای عمومی نقشآفرینی بهتری در توسعه جامعه ایرانی داشته باشد.